Terug naar het overzicht

“Wij bieden de helpende handen die werkgevers vaak zo hard kunnen gebruiken”

Gerben Kapetijn (47) is sinds mei 2022 teammanager bij HWwerkt!. Hij heeft een sterke drive om iets te betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo’n 1,5 jaar geleden verruilde hij zijn managersfunctie bij de Dienst Justitiële Inrichtingen voor de functie van teammanager bij HWwerkt!. Zijn expertise en ervaring op het gebied van mensen trainen en opleiden, hun vaardigheden vergroten en naar werk toeleiden komen hierbij goed van pas.

Gerben: “Ik heb 24 jaar in het gevangeniswezen gewerkt. Daar hield ik me de laatste jaren veel bezig met de terugkeer van gedetineerden in de maatschappij. Met mensen samenwerken maakt het voor mij altijd leuker. Bij HWwerkt! gaat het om een andere doelgroep, maar ook hier gaat het om maatwerk. Om de juiste match met een werkgever. En dat vraagt om goed luisteren, naar zowel de werkgever als de inwoner die naar een fijne, passende werkplek zoekt. De puzzelstukken moeten passen.”

Iedereen verdient een kans op passend werk

“Werk is voor mensen meer dan alleen naar hun werkplek gaan. Het heeft ook een sociale functie. Je maakt een praatje en het geeft ritme in je leven. Door iets nuttigs te doen, heb je het gevoel ertoe te doen. Dat geeft voldoening en energie. Iedereen verdient een kans op passend werk, of je nou jong of oud bent, wel of geen werkervaring hebt, of wel of geen arbeidsbeperking hebt. Door mensen op weg naar werk te helpen, krijgen ze weer een doel in hun leven. Ik vind het heel waardevol om daaraan te kunnen bijdragen.”

Niet iedereen weet wat HWwerkt! te bieden heeft

HWwerkt! kan van grote waarde zijn voor werkgevers. “Er gebeuren mooie dingen bij HWwerkt!. Jammer genoeg weet niet iedereen wat we allemaal aanbieden. Werkgevers zijn soms terughoudend. Ze denken dat er veel (papier)werk bij komt kijken als ze iemand aan willen nemen die wat meer hulp nodig heeft bij het vinden en uitvoeren van een baan. Daarin hebben we nog een enorme slag te maken. Wij moeten ervoor zorgen dat zij weten wat er in onze winkel is. We kunnen werkgevers ontzorgen, met ze meedenken en de helpende handen bieden die ze vaak zo hard kunnen gebruiken. Veel ondernemers in de Hoeksche Waard en omstreken zijn bereid mensen een kans geven. Het is aan ons om hen daarmee te helpen.”

Voor elk lastig vraagstuk is er een oplossing

Als manager heeft Gerben een aantal teams onder zijn hoede. In het Werkbedrijf werkt een grote en diverse groep mensen in een beschutte werkomgeving. “Onder begeleiding verzorgen we voor diverse bedrijven productiewerkzaamheden zoals in- en ompakwerk, montage, assemblage, sorteren en stickeren. Verder dragen onze medewerkers bij aan een mooie en schone Hoeksche Waard in de groenvoorziening en afvalverzameling. Daarnaast zit er veel expertise bij onze medewerkers van team Werk. Voor elk lastig vraagstuk zijn kennis en kunde aanwezig om oplossingen te bieden. Zo begeleidt team Werk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een vaste baan bij een bedrijf in de regio. Samen met de werkgever kijken mijn collega’s naar wat het beste werkt voor beide partijen. Soms kunnen ze door detachering bij een bedrijf aan de slag. Team Inburgering helpt inwoners om de Nederlandse taal en cultuur te leren kennen. Maar ook om een baan of opleiding te vinden. Door middel van social return en loonkostensubsidie kunnen we werkgevers tegemoetkomen, wanneer iemand niet perfect aan de functie-eis voldoet. Met de ‘papieren tijger’ die daar vaak bij komt kijken, proberen we de werkgever zoveel mogelijk te ontzorgen en we ondersteunen in de begeleiding op de werkplek.”

Leerhuis belangrijke stap in doorontwikkeling HWwerkt!

HWwerkt! timmert hard aan de weg om de afstand tussen de arbeidsmarkt en kwetsbare inwoners verder te verkleinen. “Er is al veel bereikt. Het vernieuwde Leerhuis is daarin bijvoorbeeld een belangrijke stap. In het Leerhuis krijgen inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt cursussen en trainingen. Ook is het de plek waar nieuwe inwoners komen om in te burgeren en de Nederlandse taal te leren. Door een verbouwing zijn er begin 2022 meer leslokalen bijgekomen en een open ruimte waarin vooral de praktijk centraal staat.”

De Beroepentuin: leren door te doen

“In het Leerhuis worden ook leerlijnen aangeboden. We trainen kandidaten op diverse arbeidsvaardigheden”, vult Gerben hierop aan. “Daarnaast hebben we de Beroepentuin Hoeksche Waard, onderdeel van HWwerkt!, waar diverse leertrajecten worden aangeboden rondom duurzame installatietechniek. Kandidaten worden in 3 maanden tijd klaargestoomd om bijvoorbeeld laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen of elektro en sanitair te monteren en installeren. Na afloop van het traject zijn de kandidaten ‘werkfit’ voor de installatiebranche. Bij een bedrijf kunnen ze zich vervolgens verder ontwikkelen.”

Persoonlijke dienstverlening en maatwerk

“Onze inzet is er onder meer op gericht dat mensen duurzaam de bijstand uitstromen. Een stabiel inkomen betekent meer zekerheid en minder stress. Voor veel werkzoekenden is dit een belangrijke voorwaarde om vooruit te kunnen kijken, naar een betaalde baan. Daarom is het belangrijk dat wij goed kijken naar wat er in hun leven speelt. Zijn er bijvoorbeeld veel zorgen of lichamelijke klachten, dan ondersteunen wij ze daarbij. Persoonlijke dienstverlening, maatwerk en vertrouwen staan centraal in onze aanpak.”

Regionaal samenwerken

Werkzoekenden aan passend werk helpen kan HWwerkt! niet alleen. Daarom wordt er nauw samengewerkt met onder andere werkgevers en onderwijsinstellingen. In regionaal verband is er, onder de noemer WerkgeversServicepunt Rijnmond, samenwerking met andere gemeenten en UWV. In de Zuid-Hollandse Delta wordt intensief samengewerkt met gemeenten Goeree-Overflakkee, Nissewaard en Voorne aan Zee. “We hebben gezamenlijk een gevarieerd palet aan leerlijnen en maken gebruik van elkaars netwerk. Samen zijn we sterker. Door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen bereiken we meer. Zo dragen we met zijn allen bij aan de prachtige ontwikkeling van een inclusievere en vitalere arbeidsmarkt”, besluit Gerben.

Meer weten? Neem contact met ons op via onze website.