Jongeren tot 27 jaar

Bent u jonger dan 27 jaar (of wordt u tijdens het zoektermijn 27 jaar) en heeft u een reguliere opleiding gevolgd? Dan krijgt u na het aanvragen van een uitkering eerst een zoektermijn van vier weken. In deze weken gaat u zelf op zoek naar de mogelijkheid om een opleiding te volgen of een baan te hebben. U gaat vervolgens actief solliciteren naar betaald werk en doet er alles aan om dat te realiseren.

Om u te helpen in uw zoektocht krijgt u van ons het Jumpstart werkboek. Hierin staan opdrachten en tips om zo goed mogelijk de zoektermijn door te komen. Na de zoektermijn gaan we samen in gesprek om te kijken wat u al gedaan heeft en hoe wij nog verder kunnen helpen. Blijkt na de zoekperiode dat u recht op bijstand heeft, dan gaat deze in met terugwerkende kracht. 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de zoektermijn?

De zoektermijn duurt vier weken vanaf het moment dat u zicht heeft aangemeld voor een bijstandsuitkering. In deze periode van de zoektermijn krijgt u vier opdrachten: 

  • Het bijwonen van de voorlichtingsbijeenkomst.
  • Invullen en bijhouden van dit Jumpstart werkboek, deze helpt u in de zoektocht naar werk en/of scholing.
  • U onderzoekt of u nog recht hebt op studiefinanciering, zodat u misschien toch weer naar school kunt gaan. 
  • U zoekt werk. Soms kan dit tijdelijk werk zijn om de periode te overbruggen totdat u kunt starten met school. 

Hulp van het Leerwerkloket Rijnmond

De arbeidsmarkt verandert snel en zo ook de kennis en diploma’s die u nodig heeft. Heeft u hulp nodig of heeft u vragen over leren en werken? Dan kunt u dit ook vinden bij het Leerwerkloket Rijnmond. Wilt u weten wat het Leerwerkloket voor u kan betekenen? Bekijk dan onderstaande video.