Terug naar het overzicht

Kandidaten leerwerkbedrijven aan de slag in kinderopvang

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De leerwerkbedrijven van de Zuid-Hollandse Delta bundelen de krachten om hun kandidaten te ontwikkelen naar een baan in de kinderopvang. De aftrap van de nieuwe leerlijn groepshulp Kinderopvang was maandag 8 mei bij het Ontwikkelbedrijf Webego van gemeente Goeree-Overflakkee. Het traject is opgezet met VPwerkt en HWwerkt! en is uniek in Nederland.

Wethouder Berend Jan Bruggeman van Goeree-Overflakkee nam de aftrap voor zijn rekening. Hierbij waren ook een accountmanager Werk en 2 klantmanagers van gemeente Hoeksche Waard aanwezig. Hij overhandigde de eerste 7 kandidaten uit de regio, waarvan 2 uit de Hoeksche Waard, hun werkboeken. En wenste hen veel succes. Een groepshulp ondersteunt de pedagogisch medewerkers van een opvang, bijvoorbeeld bij de brood- en fruitmaaltijden. Of bij het klaarzetten van het knutselwerk. Ook zorgt de groepshulp ervoor dat de vestiging er netjes en verzorgd uitziet.

“De start van deze leerlijn is een grote mijlpaal. Voor alle partijen zijn er voordelen”, aldus wethouder Bruggeman. “De kinderopvangorganisaties zitten te springen om medewerkers. Voor de leerwerkbedrijven is dit een nieuwe kans om hun kandidaten naar werk te ontwikkelen. Maar we doen dit met elkaar vooral voor de kandidaten: zij kunnen ontwikkelen naar werk dat echt bij hen past.” Hij bedankte daarbij specifiek de kinderopvangorganisaties die meedoen en de kandidaten ook baangarantie bieden. Bruggeman: “Samen creëren wij kansen in de Zuid-Hollandse Delta.”

Regio Deal Zuid-Hollandse Delta

De leerlijn is het resultaat van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. Vanaf 2020 werken gemeenten Nissewaard, Voorne aan Zee, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee samen aan verbeteringen voor de regio. Een belangrijk thema daarin is Onderwijs & Arbeidsmarkt. Samenwerking tussen de verschillende leerwerkbedrijven is een van de doelen van de Regio Deal.

VPwerkt, HWwerkt! en het Ontwikkelbedrijf zijn de leerwerkbedrijven van de gemeenten. Ze helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bieden hen werk onder aangepaste omstandigheden. Ook begeleiden ze mensen met een uitkering naar werk.

De nieuwe leerlijn is het resultaat van gesprekken tussen de leerwerkbedrijven en de kinderopvangorganisaties. Sommige organisaties werken al met de functie ‘groepshulp’, voor sommigen is het nieuw. Kinderopvangorganisaties Kibeo, KidzEiland, Kivido en Stichting Kinderopvang Nissewaard zijn als erkende leerbedrijven betrokken.

Leerlijn met praktijkverklaring

De leerlijn groepshulp kinderopvang duurt 8 weken. Naast theorieles is er veel aandacht voor de praktijk. Zo is er een huiskamer ingericht bij het Ontwikkelbedrijf, mét commode. Ook is er een keuken beschikbaar om alle vaardigheden aan te leren. Daarnaast draaien de kandidaten mee bij bijvoorbeeld het schoonmaakwerk binnen het Ontwikkelbedrijf. Daarna volgt een maand stage in de kinderopvang. Een jobcoach ondersteunt de kandidaten stap voor stap.

Na afronding van het traject, krijgt de kandidaat een praktijkverklaring ‘Assistent Dienstverlening Mbo niveau 1’. Dit gebeurt in samenwerking met het Albeda College en op basis van het werkboek van Werkstap (PTC Groep).

En als alles goed is gegaan, gaat de kandidaat daadwerkelijk op de stageplek als groepshulp aan de slag.

U las zojuist een persbericht van gemeente Goeree-Overflakkee