Terug naar het overzicht

Aftrap motivatietraject voor jongeren

Op vrijdag 17 maart 2023 was de aftrap van het Motivatietraject voor jongeren van 18 tot 27 jaar woonachtig in Gemeente Hoeksche Waard. In samenwerking met de gemeente en het ROC Da Vinci College is er door HWwerkt! een maatwerkprogramma samengesteld om hen te motiveren en te begeleiden naar werk of een opleiding.

Een traject met een brede scope

“De kracht van het traject is het modulaire aanbod met een brede scope, maar ook een persoonlijke aanpak”, vertelt Nicolette Visser, accountmanager ROC Da Vinci College. “Zo is het traject aan begin met name gericht op coaching en vitaal burgerschap. Dit is een belangrijke basis voor de vervolgstap die gericht is op ontwikkeling richting scholing en/of werk.” Tijdens het traject wordt gekeken naar de individuen en hun behoeften. ”Het persoonlijk plan bepaalt welke modulen gevolgd moeten worden. We zetten vervolgens in op de talenten, kwaliteiten en interesses van de deelnemers.” aldus Nicolette Visser.  Daarbij richt de opleiding zich op leervaardigheden en het eventueel behalen van vakcertificaten. Dat biedt de jongeren meer kansen op de arbeidsmarkt. 

Bieden van toekomstperspectief

De belangrijkste opbrengst van het traject is dat het de jongeren weer toekomstperspectief geeft. ”Nu voelen de jongeren zich soms een buitenbeetje, omdat ze niet mee kunnen doen met de markt of met hun vrienden.” geeft Nicolette Visser aan. Daar brengt dit traject verandering in. ”Of het nu richting werk of een vervolgopleiding is, zij doen weer mee in de maatschappij!” aldus Nicolette Visser.