Leren en ontwikkelen

Leerhuis

In het Leerhuis krijgen inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt cursussen,  trainingen of middels een leerlijn. Ook is het de plek waar nieuwe inwoners komen om in te burgeren en de Nederlandse taal te leren.

Een leerlijn is een traject voor werkzoekenden om een specifiek beroep te leren. Op dit moment hebben wij een leerlijn waarbij werkzoekenden de kans krijgen om zich om- of bij te scholen in duurzame installatietechniek. In samenwerking met De Beroepentuin is half oktober 2022 deze nieuwe leerlijn die kandidaten klaarstoomt voor de toekomst gestart.

In nauwe samenwerking met de Beroepentuin hebben wij samen locatie Beroepentuin Hoeksche Waard opgezet. Hier worden diverse leertrajecten verzorgd en proberen wij samen met de Beroepentuin de werkgelegenheid in deze regio te vergroten. Wij hebben de volgende leertrajecten: basis elektra monteur, basis loodgieter, basis zonnepanelen monteur en basis laadpalen monteur. De Beroepentuin staat voor een duurzame samenleving en willen we inspelen op de ontwikkelingen binnen dit gebied.

Landelijke regelingen

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.

Wil je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Dan biedt het Levenlanglerenkrediet uitkomst. Met deze studiefinanciering voor volwassenen kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid. Met het Levenlanglerenkrediet kun je een groot deel van de opleidingskosten, zoals lesgeld en examenkosten betalen.

Ga naar de website van het DUO voor meer informatie over en voorwaarden van over het Levenlanglerenkrediet.

Lokale regelingen

Algemeen

Bespreek dit met je Klantmanager Werk. Vrijwilligerswerk mag alleen bij een organisatie die een ANBI status heeft. Bent u 27 jaar of ouder? Dan mag u de vrijwilligerswerkvergoeding houden als u niet meer dan € 180,- per maand of € 1.800,- per jaar aan vrijwilligerswerkvergoeding krijgt.

Krijgt u een vergoeding voor onkosten die u heeft gemaakt, bijvoorbeeld reis- of telefoonkosten, en heeft u een bewijs van die kosten? Dan halen wij de vergoeding meestal niet van uw uitkering af. Oók niet als u 26 jaar of jonger bent. Kijk voor meer informatie en vrijwilligersplekken op de website van Welzijn Hoeksche Waard.

Als u meer dan 10 kilometer moet reizen, betalen wij € 0,19 per kilometer. De afstand wordt berekend op basis van de ANWB-routeplanner op basis van de kortste route. Indien u gebruik moet maken van veer- en/of tolkosten op basis van de kortste route van de ANWB-routeplanner betalen wij deze uiteraard. De uitbetaling vindt plaats op declaratiebasis.